Uganda-flag-533x200-533x200

Световната банка обяви, че за неопределено време ще забави заем за Уганда в размер на $90 млн. след като африканската държава прие един от най-обхватните и тежки анти-гей закони в света. Заемът трябваше да се предостави още в края на миналия месец и целта му е да подобри здравните услуги за около 36 милиона души.

* * * ! Кликнете върху снимката за цял размер ! * * * 

Още в края на миналия месец президентът на Световната банка, Джим Йон Ким, публикува необичайно директен материал в „Уошингтън Поуст”, озаглавен „Дискриминацията по закон струва скъпо”. В нея Ким разобличава дискриминацията, с която много хора по света се сблъскват заради пола, възрастта, расата или сексуалната си ориентация.

В материала Ким посочва, че същият подход трябва да се предприеме и по отношение на 81 други държави, които са инкриминирали хомосексуалността. Ким и разпратил и вътрешноведомствен имейл до служители на Световната банка, подчертаващ, че „дискриминацията срещу група хора заради сексуалната им ориентация […] не може да бъде толерирана”.

Норвегия, Дания и Нидерландия обявиха, че оттеглят финансирането си от Уганда още на следващия ден след подписването на закона.

Нидерландия отряза $10 млн. финансиране на съдебната система на страната, тъй като не желае да финансира преследването на гей хората. Норвегия, Дания и Великобритания пък обявиха, че ще пренасочат даренията си директно към правозащитните организации. САЩ и Швеция също обмислят реакции.

Междувременно Световната медицинска асоциация призова президентът Йовери Мусевини да отмени закона. В свое становище от организацията заявяват, че науката и етиката, на които законът се основава, са погрешни и че той ще рефлектира много негативно върху здравеопазването в страната. В становището се подчертава още, че да се определя хомосексуалността като риск за общественото здраве е спорно, тъй като рисковите сексуални поведения могат да се практикуват от незнание или отричане, както от хетеросексуални, така и от хомосексуални хора.

Източник: gamanews.bg