Посолството на външните работи на HUGE България ви препоръчва да не пътувате към Уганда по никакви поводи. Президентът на страната официално подписа днес анти-гей закон на живо по националната телевизия. Според закона, хора с хомосексуални предпочитания могат да бъдат осъдени на доживотен затвор, ако нарушават някоя от клаузите му. В него естествено е заложено, че гей пропагандата е незаконна и че това ще важи и за хора и организации, които се свързват с ЛГБТ хора в Уганда.

Президентът Музевени наскоро изрази позиция, че гей хората са “болни” и се нуждаят повече от помощ, отколкото от наказание, но независимо от това прие закона. При подписването му днес Музевени обяви: “Писна ни от хомосексуалисти, които показват себе си. Всички африканци са смаяни от това изложение на сексуално поведение.”

Бившият архиепископ на Кейп Таун Дезмънд Туту, осъди открито анти-гей закона, сравнявайки го с нацизъм и апартейд. Носителят на Нобелова награда за мир призова президента Музевени да използва този дебат около закона, за да засили човешките права и справедливостта в Уганда. Туту е сред любимите ни духовници след като преди време отказа да почита Бог, който е хомофоб. “Отказвам да отида в хомофобски Рай. Не, ще кажа “извинявам се”, предпочитам повече да отида на другото място”.

Източник: huge.bg