Наказателен съд в Турция постанови забрана на достъпа до популярното сред гей мъжете мобилно приложение Grindr (Грайндър) като общонационална „защитна мярка”.

Турската ЛГБТ организация KAOS GL съобщава, че както приложението, така и уебсайтът му в момента са недостъпни от територията на югоизточната ни съседка. Според съобщението, изписвано при опит да се зареди страницата, блокирането на достъпа е наредено от 14-и наказателен съд в Истанбул като „защитна мярка”.

Решението е с №2013/406 от 26.08.2013. Хайрийе Кара, адвокат в KAOS GL, заяви пред „Хъфингтън Поуст”: „Решението на съда не е публикувано онлайн и ние нямаме достъп до мотивите, поради което не знаем каква е причината за подобна мярка. Вероятно това е ‚общественият морал’ — двусмислен термин, използван и срещу трансполовите сексуални работници”.

Йомер Акпънар, турски гей активист, коментира: „Цензурирането на Grindr е поредна проява на произволно нарушаване на човешките права в Турция. Всеки начин на живот или идентичност, който не съвпада с държавната идеология, бива лишаван от права и свободи.

Турското правителство, в лицето на Министерството на семейството и социалната политика, използва дискурса на ‚традиционното хетеросексуално семейство’ като претекст за ограничаване на правата на ЛГБТ хората. Това е само част от по-голямата кампания по цензуриране на определена информация, която започна с протестите в парка Гези.

Намират си оправдания, за да потискат свободата на информацията. Под прикритието на ‚отговорно докладване’ управляващата партия на Справедливостта и развитието се опитва да чертае разделение между добри и лоши граждани, като ЛГБТ хората никога не са били считани за равноправни в историята на Турция”.

През март стана ясно, че Grindr се ползва от 6 млн. потребители дневно, които прекарват средно по час и половина, ползвайки приложението. От компанията-разработчик установиха още, че 71% от потребителите се чувстват комфортно да споделят лична информация там.

По рано пък турски наказателен съд се произнесе с присъда, смегчаваща вината на подсъдим, който е извършил убийство на католически свещеник с дискриминационен мотив, основан на сексуалната ориентация на свещеника. Мъжът бил обект на сексуален тормоз от страна на божия служител в Истанбул.

Правителството на Ердоган пък поде кампания, в рамките на която изрази намерение да изтегля обратно турските деца, осиновени от еднополови двойки в различни европейски държави.


Източник: http://gamanews.bg