Гей мъжете често се определят като „активни” и „пасивни”. Когато си уговарят среща или просто „се забиват” с някого, почти винаги можете да чуете въпроса „Ти А или П си?” (т.е. активен или пасивен), както и репликата „Универсален съм”. Следващите редове говорят горещо и откровено за секса между мъже.

Да бъдеш А или П. Това е едно от нещата, които са ключов фактор при вземането на решения за среща, тъй като когато планирате да излизате с някого или дори по-сериозна връзка, от ключово значение е двамата да бъдете сексуално съвместими.

Когато говорим за гей секс ролята в него има толкова централно място, че дори учените от поведенческите науки напоследък му обърнаха внимание. Така например едно скорошно изследване реши да провери дали гей мъжете могат да се ориентират по лицевите черти на други мъже, за това дали потенциалният партньор е активен или пасивен. По-ранни изследвания потвърдиха съществуването на т.нар. „гейдар” (идва от „радар”, не от „подарък от гей”) — способността на гей мъже и жени да разпознават съответно други гей мъже и жени. В новото изследване, което се занимава с ролята в секса обаче, учените установиха, че преценката следва по-скоро общи стереотипи, отколкото някакъв действителен „нюх”, който да помага на гей мъжете да разпознаят ролята в секса на други гей мъже. А именно: стереотипно (и като при всеки стереотип — понякога погрешно) се смята, че активни са мъжествено изглеждащите гей мъже (на които „не им личи”), а пасивни — по-женствените или феминизирани. Уви, в реалността нещата не винаги стоят така.

Има много какво да се каже по въпроса „кой подава и кой поема”. Много хетеросексуални си мислят, че повечето гей мъже се редуват. Да, някои наистина го правят, но повечето не. Ами тези, които не се определят нито като само активни, нито като само пасивни, а като универсални? Ами тези, които въобще не практикуват анален секс и нямат намерението?

За целите на тази статия ще наречем последните условно „странични”.

Да бъдеш страничен

Страничните гей мъже обичат да се целуват, да се гушкат, да правят орален секс, риминг*, взаимна мастурбация и да се търкат в партньора си, като това са само част от възможностите за всякакви други сексуални удоволствия, освен едно: аналното проникване (пенетрация) от какъвто и да е вид. Може да нямат никакъв опит с това, може и да са опитвали, а може и да са го правили известно време, преди да разберат, че за тях това просто не е еротично и очевидно няма да започне да става. Някои може да обичат да получават или да правят анална стимулация с пръст, но нищо повече от това.

Мъжественост и срам

Много странични гей мъже изпитват огромно чувство на срам. Тайно си мислят, че би трябвало да харесват аналния секс и че нещо не им е наред, щом не е така. Често не биха признали публично, че не обичат аналния секс, боейки се от оценките, които може да получат от други гей мъже. Някои хора дори твърдят, че ако няма проникване, значи няма и „истински” секс.

При някои мъже са налице чисто медицински причини да се въздържат от аналния секс — операция на простата или хемороиди. В тези случаи чувството на срам е приглушено от основателно медицинско „оправдание”.

Макар че са обект на много стереотипи и предразсъдъци, тези две „чудесни” явления на човешката психология не са чужди и на самите гей мъже, които също хранят стереотипи и предразсъдъци както за другите като цяло, така и за останалите гей мъже. От древността до днес някои хора схващат рецептивната (приемаща, пасивна) роля в секса като „женска”, тоест унижаваща. На пасивните гей мъже нерядко се гледа с пренебрежение, унизително високомерие, подигравка. Една от тъпите шеги на тази тема е отговорът на въпроса кой плаща за гей сватбата — бащата на пасивния. Не се смеете, нали? Защото то е израз на презрение към жените. А е така, защото тук се приема подразбиращо се опростенческата аналогия, че мъж, който е пасивен, „играе ролята на жена”, бидейки пасивен. А подтекстът почти винаги е, че това е нередно, унижаващо, противно на мъжествеността, която също така подразбиращо се е висша ценност. „Болката е малка, срамът е голям”, гласи стара просташка шега за пасивната роля в гей секса.

Най-разпространен този нелеп стереотип е сред хетеросексуалните мъже. Логично — те дефинират себе си като мъже през отрицанието на женското и женственото. Част от това отрицание е унижаването и подигравката на тези мъже, които дръзнат да се противопоставят на „естествената роля” на мъжа в секса. Но… има и хетеросексуални мъже, които обичат да бъдат стимулирани анално (и по-точно — които не страдат от страхове, за да допуснат да изпитат такова удоволствие). Има такива, които се наслаждават на анална пенетрация чрез секс играчки. Други обичат партньорките им в секса да използват върху тях т.нар. пенис колани. Много истина има в една стара шега облечена в медицински тон — „Човешкият анус няма пол”. Както мъжете, така и жените, без оглед на сексуалната им ориентация, могат да изпитват удоволствие от аналната пенетрация.

И тук един глупав, но все така често задаван въпрос: ако мъж обича да бъде анално пенетриран, това значи ли, че е гей? Не, разбира се!** Нито пък това е необходимо условие, за да се каже, че „наистина” сте правили секс (това към гей момчетата, които мислят с това да оправдаят изневярата си пред гаджето).

Религиозните вярвания за това какво е „нормален секс” са довели до такива абсурди, че често можем да чуем от техни последователи, че без вагинално проникване между лесбийките няма „истински секс”. Такива ригидни хетеросексистки концепции за вида на проникването и осъществяването му са отразени и в немалко наказателни закони по света.

Няма лошо да си страничен!

Да не се вписваш в стереотипа е трудно дори вътре в гей общността. Включително когато „трябва” да си А, П или У (от „универсален”). Но да не си никое от тези трите не те прави нито по-малко гей, нито по-малко мъжествен. То въобще не прави никого по-малко сексуален.

В ерата на Интернет и свободния достъп до информация, трябва да знаем по-добре от когато и да било, че сексът е вселена от многообразни практики, които не се изчерпват с прозаичното и понякога използвано за избиване на комплекси за малоценност „Кой кого”.

Имате шанс да правите тъкмо това, което ви доставя истинско удоволствие. Предвид свободата да експериментирате с нови техники, да бъдеш страничен е не по-малко секси и вълнуващо. Така че — пълен напред!

Статията е адаптирана версия на материал с автор Джо Корт, публикуван  от „Хъфингтън Поуст”.

____________________

* Риминг — вид орален секс, представляващ стимулиране на ануса на партньора с език.
** Тук е мястото да уточним, че сексуалната ориентация се определя от пола на хората, към които насочваме нашите еротични и романтични мисли и чувства.

 

 

 

Източник: gamanews.bg