Модните икони, които бяха дългогодишна гей двойка, накараха ЛГБТ общността да настръхне срещу тях, след като направиха остро изказване против отглеждането на деца от еднополови двойки.

Легендарните модни дизайнери Доменико Долче и Стефано Габана предизвикаха същински фурор със скорошното си интервю за италианското списание „Панорама”. Въпреки собствената им хомосексуалност двамата не се поколебаха да заклеймят отглеждането на деца от еднополови двойки. В интервюто си те казаха:

„Ние сме против осиновяването от еднополови двойки. Единственото семейство е традиционното. Никакви химически деца и матки под наем — животът е нещо естествено и има неща, които не бива да се изменят”.

Доменико Долче добави, че зачеването трябва да бъде „акт на любов”: „Родили са ви майка и баща, поне така трябва да стоят нещата. Наричам „химически деца” продуктите на наетите матки и спермата избрана по каталог”, заяви още той.

Това, все пак, не е първото подобно изказване на двамата. През 2006 г. Габана ясно заяви, че не одобрява идеята дете да расте с двама гей родители. „Не мога да си представя собственото ми детство без майка ми”, бе неговият аргумент.

Тези изказвания на двамата италиански дизайнери идват в противовес на социологическите данни за децата отглеждани от еднополови двойки, според които именно защото при еднополовите двойки инцидентното зачеване не е възможно, децата, които те отглеждат, са много по-често добре планирани и желани.

dolceandgabana

Реакцията срещу италианските модни икони не закъсня. Още вчера британският поп певец и гей икона сър Елтън Джон призова публично за бойкот на марката Dolce & Gabanna. Самият Елтън Джон отглежда две деца — Закари и Илайджа — заедно с партньора си Дейвид Фърниш. Джон написа в социалните мрежи:

„Как смеете да наричате децата ми „синтетични”!? Срамота е начинът, по който размахвате осъдително пръст срещу ин витро оплождането — едно чудо, помогнало на милиони хетеро- и хомосексуални хора, носещи любов, да изпълнят мечтата си да имат дете. Архаичното ви мислене не е в крачка със съвремието, както, впрочем, и модата, която правите. Никога вече няма да си сложа нищо с марката Dolce & Gabanna”.

Габана не остана длъжен на певеца и отвърна, че Джон е жалък и че е „просто арогантно да не толерираш хората, които мислят различно”. Въпреки всичко дизайнерът се видя принуден да пише до британския вестник „Гардиън”, за да заяви, че всъщност не осъждал хората, които са решили да създадат семейства по „нетрадиционен начин”. В становището си той пише:

Говорих за моята лична гледна точка. Не съдя чуждите избори и решения. Аз съм сицилианец и съм израсъл в традиционно семейство с майка и баща. Много добре зная, че има други видове семейства, както и че те са легитимни, както моето. […] Но в моя личен опит семейството бе нещо друго. И в това семейство аз научих що са то ценностите на любовта и семейството. […] Вярваме в свободата и любовта. И твърдо вярваме в демокрацията и основния принцип за свобода на изразяването, който я крепи”.

Двойката, която делеше не само подиумът, но и личния си живот цели 23 години, приключи с раздяла през 2005 г. През 2013 г. двамата бяха осъдени на 20 месеца затвор, но в последствие върховният съд на Италия ги оправда. Нетната стойност на състоянието на двойката възлиза на $3,2 млн. или малко над € 3 020 000.

Източник: gammanews