През уикенда в Англия официално влезе в сила законът, позволяваща еднополовите бракове.
Много двойки си казаха “да” още в първите часове след отпадане на ограничението. Днес пък стана ясно, че сър Елтън Джон също официално ще се врече на своята половинка.

С настъпването на полунощ в петък, Андрю Уейл и Нийл Алард сключиха легален брак, наред с други хомосексуални двойки. Така Англия и Уейлс отвориха нова страница в историята си, легализирайки еднополовите бракове.
Двамата партньори се опитват да сключат брак от дълги години. Те чакат пет години, докато родната им страна реши да легализира гей бракове. Денят най-накрая настъпи.

“Когато се родихме, беше незаконно да си гей, още повече да си женен хомосексуалист,” споделя 49-годишния Уейл минути преди сватбата си.

asdfghj

 

Революцията в законодателството е победа в битката за повече права на хомосексуалистите. Според промените, хомосексуалистите могат да встъпват в брак след навършване на пълнолетие, както и да осиновяват деца. Англия и Уейлс са сред 15-те държави в света, които позволяват еднополови бракове. Холандия бе първата страна, която легализира церемониите през 2001г. Миналата година Бразилия, Уругвай, Нова Зеландия и Франция се присъединиха към списъка.

Проектозаконът за бракове между хомосексуални двойки бе предложен миналия януари от коалиционното правителство във Великобритания. През юли, предложението бе одобрено, позволявайки еднополови двойки да сключат официален брак в Англия и Уейлс.

Ратификацията на проекта доведе до остри критики срещу премиера Дейвид Камерън от страна на Консервативната партия. Английската църква също се противопостави, и изиска освобождаване от провеждане на брачни церемонии между хомосексуалисти.

След като духовенството видя колко одобрение среща идеята за еднополови бракове, архиепископа на Кентърбъри и глава на 80-милионната  Англиканската църква по света обяви, че няма да се противопоставя повече на идеята.

“Смятам, че църквата реагира с одобрение на закона, и ще реагира адекватно в събота, за да покаже на теория и практика, че Христовата любов е за всички човешки същества,” сподели архиепископа пред в.Гардиън.

Гей двойките във Великобритания се борят от години за правото си да встъпят легално в брак. През 2005г. Англия и Уейлс узакониха партньорството между еднополови двойки, официално осигурявайки равноправие между хомосексуални и хетеросексуални двойки.

Автор: Константина Бандутова
Източник: bezcenzura.bg