Американски учени използвали над 300 000 снимки на над 70 000 потребители от сайт за запознанства, за да изпитат доколко изкуствен интелект, разработен от тях, може да разпознае сексуалната ориентация на човек само по снимка на лицето му. Учените обучили изкуствения интелект да разпознава ориентацията на човека, като постигнали 91 процента точност, съобщава в. “Дейли мейл”.

Проучването идва в отговор на предходно такова, което показва, че Google търсенето “как да разбера дали мъжът ми е гей” е по-популярно дори от “как да разбера дали мъжът ми ми изневерява” и “депресиран ли е мъжът ми”.

Компютърът правел измервания на различни съотношения на лицето от фотографията. Той запомнял кои данни са с по-голяма вероятност да принадлежат на хетеро- и хомосексуални индивиди. За целта били свалени от американски сайтове за запознанства 36 630 лица на мъже и 38 593 на жени, хомо- и хетеросексуални. Всички потребители били обявили публично в профилите си своята сексуална ориентация.

Сканирайки дигитално контурите на лицето, скулите, носа, брадичката, компютрите извършили множество измервания и съставили съответните съотношения. След това запаметили тези данни, които по-скоро биха принадлежали на хомо-, а не на хетеросексуални субекти. Когато алгоритъмът, асоцииран с гей-представителите бил изготвен, на системата били показвани нарочно подбрани портрети на двойка мъже с различаваща се сексуална ориентация. Системата я отгатвала в 91 процента от случаите.

При дамите изкуственият интелект изпитал по-големи затруднения. Точността спаднала до 83 процента от случаите. Разработката е дело на екипа на Майкъл Косински от Станфордския университет.

Той обясни как действа софтуерът – в майчината утроба хормони от рода на тестостерона влияят на развитието на костната система на зародиша. От друга страна същите хормони играят важна роля в определянето на сексуалността на човека. Изкуственият интелект може да обработва, анализира и интерпретира тези сигнали.


Източник: seen.bg