Брюксел гласува пътна карта срещу хомофобията, а парламентът у нас отхвърли затвор за гей-парадите.

 

     Страните в ЕС, които не признават еднополовите бракове, сред които е и България, ще бъдат задължени да го направят по заобиколен начин, предупредиха неправителствени организации. Според тях това ще стане факт с доклад, който Европейският парламент ще гласува на 4 февруари и в който се настоява да се дадат равни права на хомосексуалистите във всички държави от Съюза.  

     Така бракът на двойка гейове, минали под венчило например във Франция, Белгия или Холандия, където еднополовите сватби са разрешени, трябва да бъде признат от родното законодателство. 

    Срещу доклада, озаглавен „Пътна карта срещу хомофобията и дискриминацията въз основа на сексуална ориентация и полова идентичност”, вече има над 130 000 подписа от цяла Европа, съобщиха от асоциация „Общество и ценности”. 

     От съдържанието на пътната карта, чийто вносител е австрийската евродепутатка Улрике Луначек, става ясно, че правата на ЛГБТ общността (лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални) трябва да се включат във всяка сфера. Например здравните проблеми на тази общност трябва да залегнат в здравните стратегии на страните-членки.  

     Междувременно у нас парламентът отхвърли искането на “Атака” за затвор до 5 г. или глоба до 10 000 лв. за участие в гей-паради и открито показване на хомосексуална ориентация.

Източник: reporterbg.com