След стрелба в нощен гей клуб в Орландо, щата Флорида, бяха убити петдесет души. Още 53 са ранените в панадението срещи клуб Pulse в центъра на курортния град.

Това е най-смъртоностния разтрел в новата история на Съединените Американски Щати. Това е най-сериозното терористично нападение в страната след 11 септември насам.

Губернаторът на щата Флорида нарече нападението “очевиден терористичен акт”, а кметът на Орландо обяви извънредно положение.

Нападението в клуба е започнало със стелба около 2:00 часа местно време в неделя през нощта. Имало е размяна на огън между нападателя и полицай, който е работил в клуба. След това терориста е взел заложници и се е барикадирал. Полицаите са получили съобщения и обаждания от някои от заложниците и в 5:00 часа в клуба е нахлул специален отряд. Нападателят е убит в престрелка.

Малко преди да бъде убит, Омар Матийн е засвидетелствал своята вярност към ислямистката терористична организация ИДИЛ чрез телефонно обаждане до полицията. Т.нар. “Ислямска държава” потвърждава, че стои зад атаката, но не е ясно докъде се простира участието й.

Нападателят е американски гражданин от афганистански произход, но досега не е бил наблюдаван за тероризъм, но е бил разследван за престъпления от друг характер.

   

В интервю бащата на терористка казва, че “инцидентът” няма нищо общо с тяхната религия и, че вероятно случката е предизвикана от гледката на целуващи се гей двойки.

Бившата съпруга на Матийн, която е живяла с него едва четири месеца, споделя пред медиите, че семейството и я е “спасило” от връзката с терориста, след като разбрали, че той я насилва физически. Биел я е редовно по време на брака им, заради неща като неизпрани дрехи, споделя екс-съпругата. “Той беше умствено нестабилен и умствено болен. Това е единственото обяснение, което мога да дам.”

Ръководителят на ислямската общност на Централна Флорида, Имам Мухаммад Мурси, призовава всички хора да се молят за семействата на загиналите по време на случката. “Никой не можеше да предвиди случилото се, никой не можеше да се подготви за него. Каквато и вяра да изповядвате, молете се за жертвите и за техните семейства.”, казва той.